Türk milleti olarak hamur işleri vazgeçemediğimiz lezzetlerdir. Bu yazımızda da sizler için hamur işi yaparken püf noktaları ve dikkat etmeniz gereken şeylerden bahsedeceğiz.
Daha leziz pastalar, kurabiyeler, börekler, poğaçalar yapmak için bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.
Hamur İşi Yaparken Püf Noktaları
– Hamur işlerinde mayalandırarak yapılan hamurların besin değeri daha yüksektir.
– Mayalı hamur kesinlikle soğuk hava akımına maruz bırakılmamalıdır. Eğer mayalı hamur soğuk hava ile temas ettirilir ise maya yeterince görevini yerine getiremez.
– Hamurunuzu çok hızlı bir şekilde mayalamak istiyorsanız düşük ayarda ısıttığınız fırının içerisine koyabilirsiniz.
– Çok keskin veya ekşi kokulu mayayı kesinlikle kullanmayın.
– Hamur açtığınız sırada oklavaya yapışmasını istemiyorsanız o zaman hamuru bir süre buzlukta tutmanız yeterlidir.
– Börek yaparken yufkalarınızı sütle ıslatırsanız, böreğiniz lezzetli olacaktır.
– Böreğinizi hazırladıktan sonra pişirmeden önce mutlaka buzdolabında bekletin. Malzemeler birbiriyle daha iyi özdeşleşir. Böylece hem kıvamı hem de lezzeti daha mükemmel olur.
– Yumurtadan hoşlanmıyorsanız böreğinizin üstünü yumurta yerine yoğurtla kızartabilirsiniz. Bir miktar yoğurdu bir kaşık sıvıyağ ile karıştırın. Böreğinizin üzerine sürün. Sonuç harika olacaktır.
– Yumurtayı kırdığınızda küçük bir kabuk içine düşerse parmağınızın bir parçasını ıslatarak kolayca bu parçayı ayıklayabilirsiniz.
– Sebzeli börek içi yaptığınızda, iç harcın hamurunuzu veya yufkanızı ıslatmasını istemiyorsanız biraz un veya galeta unu kullanabilirsiniz. Hamurunuzun veya yufkanızın üzerine süreceğiniz un veya galeta unu iç harcın yapışmamasını ve sulandırmamasını sağlayacaktır.
– Bisküvilerinizi tepsiye dizerken küçük çap ve boyutlarda olmasına özen gösterin. Kalın hamurun pişme süresi uzayacağından hem içleri yaş ve yumuşak olur hem de lezzeti azalır.
– Kurabiye ve bisküvilerinizi hava almayan bir kavanoza koyarsanız 1-2 hafta tazeliğini korursunuz.
– Kaşar peynirinin buzdolabında kurumamasını istiyorsanız, saklama kabının içine bir adet kesmeşeker koyun.
– Eğer tarifinizde yer alan balın, pekmezin, reçelin ya da şurubun yarısı kaşıkta kalıyorsa, tek uygulayacağınız yöntem kaşığı kullanmadan önce sıvı yağa batırmaktır.
– Unu kullanmadan önceden elerseniz, zerrelerin arası hava dolar ve hamur işleriniz daha gevrek olur.
– Herhangi bir tatlı pişirirken, kabı yağladıktan sonra serpeceğiniz dövülmüş fındık ya da badem ile kıtır kıtır bir lezzet yakalayacaksınız.
– Yağlı kağıt çabuk yırtılmayan ve yanmaz bir kağıt türüdür. Özellikle kek pişirirken kalıba yağlı kağıt döşerseniz kekiniz kalıba yapışmaz ve daha çabuk pişer.
– Önceden ısıtılmış fırın en fazla 5-7 dakika olmalıdır.
Leave a Reply